Logistiek

Amazon kondigt 39 nieuwe Europese projecten aan voor hernieuwbare energie, waaronder zonnepanelen in Antwerpen

Amazon kondigt 39 nieuwe Europese projecten aan voor hernieuwbare energie, waaronder zonnepanelen in Antwerpen

De Europese duurzame energieprojecten van Amazon hebben geleid tot € 2,4 miljard aan economische investeringen en, alleen al in 2022 tot meer dan extra 3.900 jobs.

De installatie van zonnepanelen op het Antwerps distributiecentrum is een van 39 Europese investeringen van Amazon in hernieuwbare energie.

Amazon ondertekent een eerste zonne-energieproject op nutsschaal in Griekenland en ondersteunt daarmee de inspanningen van het land om de doelstelling voor hernieuwbare energie te halen.

Amazons totale Europese capaciteit bedraagt nu meer dan 5,8GW

20231023_RenewableEnergy_NL

23/10/2023 | Brussel

Amazon kondigde gisteren aan dat het dit jaar al 39 nieuwe duurzame energieprojecten in Europa heeft toegevoegd, waarmee het meer dan een gigawatt aan schone energiecapaciteit heeft toegevoegd aan netwerken in heel Europa. Amazon heeft zo op dit moment al meer dan 160 wind- en zonne-energieprojecten gerealiseerd in 13 landen in Europa. Eens alle projecten operationeel zijn, zullen ze naar verwachting 5,8 gigawatt aan schone energiecapaciteit leveren, genoeg om jaarlijks meer dan 4,7 miljoen Europese huishoudens van stroom te voorzien.

De nieuwe projecten bestaan uit 15 zonne-installaties op daken van Amazon-faciliteiten, zoals die in Antwerpen, en 24 wind- en zonne-energieprojecten, waaronder Amazon's eerste zonnepark in Griekenland. Dat project in Griekenland volgt zo op Amazon’s eerste zonne-energiepark op utiliteitsschaal in Polen vorig jaar. De investeringen die het bedrijf in deze landen doet, helpen de decarbonisatie van hun energienetwerken te versnellen door de overgang van fossiele brandstoffen te versnellen.

"Met meer dan 160 wind- en zonneprojecten in Europa helpt Amazon nieuwe bronnen van schone energie te leveren aan lokale netwerken, banen te creëren en lokale bedrijven te ondersteunen terwijl we toewerken naar het voorzien van 100% hernieuwbare energie voor onze activiteiten tegen 2025", zegt Lindsay McQuade, directeur Energie, EMEA bij Amazon. "Bedrijfsinvesteringen zijn een belangrijke drijfveer voor de overgang naar een schone energietoekomst en we kijken ernaar uit om te blijven samenwerken met overheden, lokale gemeenschappen en energieleveranciers in heel Europa om meer hernieuwbare energie te leveren aan lokale netwerken."

Amazon's investeringen in hernieuwbare energie stimuleren lokale economieën

Tussen 2014 en 2022 hebben de Europese wind- en zonneparken van Amazon naar schatting € 2,4 miljard aan investeringen in Europa helpen genereren en meer dan € 723 miljoen bijgedragen aan het bruto binnenlands product (bbp) van de regio, volgens een nieuw economisch model ontwikkeld door Amazon. De projecten hebben, alleen al in 2022, ook meer dan 3.900 fulltime arbeidsplaatsen opgeleverd.

De impact van Amazons investeringen in hernieuwbare energie wordt aangetoond aan de hand van gegevens van een nieuw economisch model dat is ontwikkeld volgens de richtlijnen van het National Renewable Energy Laboratory (NREL) van het Amerikaanse Ministerie van Energie en dat werd gevalideerd door het wereldwijde onafhankelijke economische adviesbureau Oxford Economics. Het model is van toepassing op hernieuwbare energieprojecten op nutsschaal waarvan de bouw is gestart of die operationeel zijn geworden tussen 2014-2022, of waarvan wordt verwacht dat ze operationeel zullen worden in 2023, als gevolg van Amazon's investeringen in stroomafnameovereenkomsten. Bekijk de volledige methodologie hier.

Nieuwe investeringen in negen Europese landen, waaronder België

De investering van Amazon in zonne- en windenergieprojecten heeft ertoe geleid dat het bedrijf de grootste zakelijke inkoper van hernieuwbare energie in Europa is geworden, een positie die het al sinds 2021 bekleedt.  De nieuwste projecten van Amazon omvatten zonnepanelen-dak-projecten in België, Frankrijk, Italië, Spanje en het VK, evenals nieuwe zonne- en windprojecten op nutsschaal in Finland, Duitsland, Griekenland, Spanje, Zweden en het VK.

Amazon is op weg om zijn activiteiten, waaronder Amazon Web Services (AWS) datacenters, Amazon fulfilment centres en fysieke winkels, tegen 2025 van 100% hernieuwbare energie te voorzien - vijf jaar eerder dan zijn oorspronkelijke doelstelling voor 2030. In 2022 werd 90% van de elektriciteit die Amazon wereldwijd verbruikt aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Bekijk hier onze openbare methodologie voor meer informatie over onze aanpak.


[1] Volgens Bloomberg New Energy Finance en gebaseerd op openbare gegevens uit 2022.