Persberichten

Amazon bundelt krachten met de Belgische Federatie van Voedselbanken om 10.000 maaltijden te schenken

Amazon bundelt krachten met de Belgische Federatie van Voedselbanken om 10.000 maaltijden te schenken

In de aanloop naar de feestdagen wil Amazon een glimlach toveren op kindergezichten door geschenken uit te delen aan zij die ze het meest nodig hebben.

Om de meest kwetsbaren te helpen, heeft Amazon €30.000 gedoneerd aan de Belgische Federatie van Voedselbanken, wat overeenkomt met 10.000 maaltijden. Dit initiatief maakt deel uit van de wereldwijde aanpak van Amazon om armoede en honger te bestrijden en tegelijkertijd gelijke kansen actief te promoten.

20231218_Foodbanks_NL

19/12/2023 | Brussel

Gespannen geopolitieke context, inflatie, gezondheidscrisis... In 2022 steeg het aantal mensen dat naar een van de 676 bij de Voedselbanken aangesloten verenigingen ging om hulp te vragen met 18,2%. Gemiddeld zijn dat meer dan 210.000 mensen per maand. Om de Belgische Federatie van Voedselbanken te steunen, heeft Amazon €30.000 geschonken, het equivalent van 10.000 maaltijden.

Als netwerk van negen regionale Voedselbanken die hulp bieden aan mensen in nood, wordt de Belgische Federatie van Voedselbanken geconfronteerd met een aanzienlijke en aanhoudende stijging van de vraag. Maar het totale volume aan donaties volgt die stijging niet in hetzelfde tempo, wat de situatie bijzonder zorgwekkend maakt.

« "Vandaag hebben we nog steeds te maken met een aanzienlijke toename van de vraag. Elke maand doen meer dan 210.000 hulpbehoevende mensen een beroep op de Voedselbanken. In 2022 werd in totaal 23 036 ton voedingsmiddelen uitgedeeld, slechts 3% meer dan in 2021. Op dit moment blijft het moeilijk om voldoende hulp te bieden aan iedereen die het nodig heeft. De Voedselbanken zijn nog steeds genoodzaakt om zelf voedsel aan te kopen", »  benadrukt Marc Mertens, algemeen directeur van de Belgische Voedselbanken.

De strijd tegen voedselonzekerheid

De steun van de Belgische Federatie van Voedselbanken ligt in de lijn van de acties die Amazon wereldwijd onderneemt om kansarmen te steunen. «Sinds de lancering van amazon.com.be in oktober 2022 hebben we sterke wortels in België en gebruiken we onze omvang om de gemeenschappen waarin we actief zijn te ondersteunen. Kerstmis kan een moeilijke periode zijn voor veel gezinnen en bij amazon.com.be zetten we ons in om goede doelen te steunen. Steun bieden aan de Voedselbanken van België is belangrijker dan ooit om hun missie voort te zetten en de meest kwetsbare mensen te helpen», aldus Eva Faict, Managing Director, amazon.com.be.

De samenwerking tussen Amazon en de Voedselbanken is niet nieuw. Vooral in Frankrijk werd de samenwerking in 2016 opgezet en sindsdien heeft Amazon meer dan 700 ton voedsel gedoneerd - het equivalent van 3 miljoen maaltijden. Gestart op een van de Amazon sites, heeft het partnerschap zich verspreid, met alle logistieke sites nu gekoppeld aan een lokale Voedselbank in zo'n 25 Franse departementen.

Gelijke kansen bevorderen

Over het algemeen zijn Amazon en zijn vrijwillige medewerkers betrokken bij liefdadigheidsacties met lokale afdelingen van nationale verenigingen die armoede bestrijden, zoals Secours Populaire, de verenigingen van het netwerk Dons Solidaires, het Rode Kruis, voedselbanken en lokale ziekenhuizen, door het organiseren van donaties van voedingsmiddelen en essentiële artikelen.

Ter gelegenheid van Sinterklaas organiseerde Amazon een campagne om 1.100 speelgoedartikelen te doneren aan Moeders voor Moeders en werden vrijwilligers van het personeel gemobiliseerd om het speelgoed uit te delen en zo een glimlach terug te brengen op de gezichten van meer dan 600 kinderen en gezinnen die het het hardst nodig hebben te helpen Sinterklaas te vieren.

« Dankzij de samenwerking met Amazon en vele andere bedrijven, en de regelmatige donaties van producten door particulieren, kan Moeders voor Moeders blijven voldoen aan de groeiende hulpvraag en zo kinderen die opgroeien in armoede een prachtig Sinterklaasfeest bieden," vertelt Christel Kuppens, Algemeen Coördinator bij Moeders voor Moeders.»  

In de aanloop naar de kerstfestiviteiten en de start van het tweede semester in januari, en voor de eerste keer sinds de oprichting in België, steunt Amazon Goods to Give vzw met een donatie van bijna 800 rugzakjes voor kinderen.

« Dankzij deze nieuwe samenwerking met Amazon in België hebben we bijna 800 kinderen uit de armste gezinnen gloednieuwe rugzakken van Kipling en Eastpak kunnen geven waarmee ze in goede omstandigheden terug naar school kunnen gaan en kunnen leren. Maar het gaat niet alleen om het ontvangen van een schooltas... Deze donatie tovert terug een glimlach op de gezichten van de kinderen en helpt hen hun zelfvertrouwen op te bouwen. Hartelijk dank aan het Amazon-team voor hun bijdrage aan dit initiatief.», vertelt Laurence Bounameaux, hoofd partnerschappen bij Goods to Give.

Als grote speler in de gemeenschap heeft Amazon van bij het begin ook sterk de nadruk gelegd op gelijke kansen. In deze context kondigde Amazon onlangs de komst aan van Amazon Future Engineer in België , een programma ontworpen in samenwerking met onderwijsexperts. Het programma biedt gratis online activiteiten die jonge Belgen individueel of in de klas kunnen gebruiken. Amazon Future Engineer, dat als doel heeft de toegang tot STEM-onderwijs voor studenten uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen te vergroten, bestaat al in andere landen en heeft sinds de lancering in november 2018 wereldwijd 3,2 miljoen studenten bereikt.