Amazon.com.be

Amazon zoekt startups met “unicorn” potentieel om de meest uitdagende duurzaamheidsproblemen op te lossen

Amazon zoekt startups met “unicorn” potentieel om de meest uitdagende duurzaamheidsproblemen op te lossen

Ondernemers kunnen zich nu kandidaat stellen voor de Amazon Sustainability Accelerator voor hulp om hun bedrijf op te schalen. De Accelerator is nu in zijn derde jaar en breidt uit om duurzaamheidsstartups in vier categorieën te ondersteunen: consumentenproducten, circulaire economie, energie in gebouwen en verpakking Sinds de lancering in 2022 heeft de Accelerator meer dan 25 Europese startups verwelkomd, en hen geholpen hun omzet met 700% te verhogen en meer dan 18,7 miljoen euro op te leveren.

20240305-AmazonSustainabilityAccelerator

05/03/2024 | Brussels

Amazon Sustainability Accelerator opent de inschrijvingen voor toonaangevende Europese startups. Dit jaar is de derde keer dat de Accelerator wordt georganiseerd in samenwerking met EIT Climate-KIC, Europa's toonaangevende bureau voor klimaatinnovatie, en innovatiestrategieconsultants Founders Intelligence, onderdeel van Accenture. De uitgebreide Accelerator is een weerspiegeling van het groeiende duurzame startup ecosysteem. Amazon verwelkomt aanmeldingen van startups op het gebied van klimaattechnologie die zich richten op het opbouwen van bedrijven in een van de vier categorieën: consumentenproducten, circulaire economie, energie in gebouwen en verpakking.

De Amazon Sustainability Accelerator geeft ondernemers de skills en kansen om hun bedrijf te laten groeien met een positieve impact op het milieu. Sinds de lancering in 2022 heeft de Accelerator meer dan 25 startups in het Verenigd Koninkrijk en Europa ondersteund, meer dan €900,000 aan subsidies en kredieten verstrekt en deze bedrijven geholpen hun omzet met 700% te verhogen en tot nu toe meer €18,7 miljoen op te leveren.

PolyPerception, een bedrijf uit Antwerpen dat is gespecialiseerd in innovatieve artificiële intelligentie modellen voor het classificeren van industrieel afvel, nam vorig jaar deel aan de Amazon Sustainability Accelerator. "We hebben veel geleerd van Amazons klantgerichte aanpak", zegt Parshva Mehta, medeoprichter en COO van het bedrijf. "Dit heeft echt invloed gehad op de manier waarop we nuttige producten ontwikkelen voor onze klanten."

Nieuw uitgebreide Amazon Sustainability Accelerator

Startups die deelnemen aan de Accelerator zullen dit jaar samenwerken met experts van de Sustainability, Climate Pledge Fund en Climate Pledge Friendly teams bij Amazon. Ze zullen workshops volgen, gementord worden en profiteren van een op maat gemaakt programma dat is ontworpen om oprichters te helpen om de uitdagingen van het starten en opschalen van een duurzaam bedrijf te navigeren.

Amazon en EIT Climate-KIC zullen samenwerken om deelnemers aan de Accelerator te begeleiden bij een Climate Impact Assessment. Hierbij leren ze hoe ze zelf de impact van hun bedrijf op het klimaat kunnen bepalen en strategieën kunnen ontwikkelen om hun ecologische voetafdruk te verbeteren. Deelnemers ontvangen ook een subsidie en Amazon Web Services (AWS) credits.

Nieuw in 2024 is dat de ClimateTech Pilot Challenge nu startups verwelkomt die al verder staan dan het testen van prototypes en die werken aan het genereren van de eerste inkomsten en groeiende werkzaamheden (Tech Readiness Level 6 en hoger). Deze bedrijven nemen deel aan een kortere, intensieve vier weken durende versie van de Accelerator en dingen mee naar de kans om direct aan een pilotproject te werken met onderdelen van Amazon's bedrijf. Een typische pilot voor opkomende technologieën kan hen tussen de $50.000 en $2 miljoen opleveren, afhankelijk van duur en omvang.

"Innovatie is de kern van ons DNA en als onderdeel van de Amazon Sustainability Accelerator willen we ondernemers ondersteunen die zich inzetten voor duurzaamheid, klaar zijn om hun bedrijf te laten evolueren en een revolutie teweeg te brengen in hun sector", zegt Eva Faict, Managing Director, Amazon.com.be. "Ik ben blij dat we dit jaar de accelerator hebben opengesteld voor nieuwe categorieën en segmenten, en dat we ondernemers uit heel Europa blijven verwelkomen. Ik zal blij zijn om Belgische innovatie en talent vertegenwoordigd te zien onder de kandidaten op de shortlist."

"Dit jaar breidt de Amazon Sustainability Accelerator zijn focus uit met startups die zich richten op decarbonisatie, circulariteit en veerkrachtige value chains”, verklaart Dr. Kirsten Dunlop, Chief Executive Officer, EIT Climate-KIC. “Deze uitbreiding weerspiegelt de noodzaak om een fundamentele verschuiving te versnellen in duurzame bedrijfspraktijken en levensstijlen die minder energie, grondstoffen en materialen gebruiken. Het bevestigt ook opnieuw onze toewijding aan het stimuleren van impactgedreven ondernemerschap voor een betere, eerlijkere en meer klimaatbestendige toekomst."

"Baanbrekende klimaat- en duurzaamheidsondernemers hebben een cruciale rol te spelen in het koolstofvrij maken van de economie”, voegt Ezra Konvitz, Director & Head of Accelerators, Founders Intelligence nog toe. “Schaalgrootte en toegang tot markten blijven echter wel grote uitdagingen. De waardevolle rol die grote industriële spelers zoals Amazon kunnen hebben als partners en kopers van hun opkomende technologieën en diensten bij het overwinnen van deze hindernissen wordt vaak over het hoofd gezien. Daarom is Founders Intelligence erg enthousiast om steun te bieden aan een ambitieuze nieuwe Pilot Challenge met topoprichters die klaar zijn om hun bedrijf en impact samen met Amazon op te schalen."

De Amazon Sustainability Accelerator staat open voor het volgende:

  • Consumentenproducten: Startups in een vroeg stadium die duurzame en innovatieve consumentenproducten ontwikkelen die onlangs zijn gelanceerd of op het punt staan om op de markt te worden gebracht.
  • Circulaire economie: Startups die oplossingen ontwikkelen die de levensduur van producten verlengen door middel van omgekeerde logistiek, reparatiemogelijkheden die toegankelijk zijn voor eindgebruikers en meer. 
  • Energie in gebouwen: Startups die zich richten op het helpen decarboniseren van gebouwen door middel van AI en geavanceerde materialen. 
  • Verpakking: Startups die innovatieve verpakkingsmaterialen creëren, technologie voor herbruikbare systemen met gesloten kringloop en meer.

Amazon, EIT Climate-KIC en Founders Intelligence hebben een team van vooraanstaande startup- en duurzaamheidsexperts samengesteld om zitting te nemen in het selectiecomité:

  • Ben Honan, Investment Lead, EIT Climate KIC
  • Sandra Steving Villegas, Partner & Head of Sustainability, Founders Intelligence
  • Mark Rushmore, Founder, SURI, and previous Accelerator participant
  • Kirsty Macdonald Investment Principal, JamJar
  • Phoebe Wang, Investment Partner, Climate Pledge Fund
  • Zak Watts, Director, Europe Sustainability, Amazon
  • Chris Atkins, Director, Worldwide Operations, Amazon
  • Thais Blumer, Head of EU Packaging, Amazon
  • Sebastian Pashaei, Sustainability Operations Manager, Amazon
  • Ishna Berry Head of EU Marketplace Sustainability, Amazon
  • Janeva Morfaw, Head of Product Sustainable Selection, Amazon

De deadline voor het indienen van aanvragen voor de eerste golf die zich richt op de circulaire economie, energie in gebouwen en verpakking is 5 april 2024. De weerhouden kandidaten worden in het voorjaar bekendgemaakt. De deadline voor de tweede golf, gericht op consumentenproducten is 31 juli 2024. Weerhouden kandidaten worden in het najaar bekendgemaakt. Startups kunnen zich hier online aanmelden.
 


 

Over Amazon

Amazon laat zich leiden door vier principes: klantenobsessie in plaats van concurrentgerichtheid, passie voor uitvinden, toewijding aan operationele uitmuntendheid en langetermijndenken. Klantbeoordelingen, 1-Click shopping, gepersonaliseerde aanbevelingen, Prime, Fulfilment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, Fire tablets, Fire TV, Amazon Echo en Alexa zijn enkele van de producten en diensten die Amazon heeft ontwikkeld. Ga voor meer informatie naar de Amazon Newsroom of volg AmazonNewsEU

Over EIT Climate-KIC 

EIT Climate-KIC is Europa's toonaangevende klimaatinnovatie agentschap en -gemeenschap. Het gebruikt een systeembenadering om innovatie vorm te geven en zo steden, regio's, landen en industrieën te helpen hun klimaatambities waar te maken.

Samen met partners over de hele wereld overbrugt EIT Climate-KIC de kloof tussen klimaatafspraken en de huidige realiteit door beleidsmakers en investeerders in staat te stellen actie te ondernemen. Ze vinden en implementeren oplossingen op geïntegreerde manieren en mobiliseren financiering. Ze bouwen vaardigheden op om het leerproces te versnellen en innovatie te verkennen, en openen paden om mentaliteit en gedrag te veranderen. Door radicale samenwerking orkestreert EIT Climate-KIC grootschalige demonstraties die laten zien wat er mogelijk is als innovatie- en leercycli doelbewust worden ontworpen om exponentiële decarbonisatie teweeg te brengen en veerkrachtige gemeenschappen op te bouwen.