Persberichten

Belgische start-up gespecialiseerd in analyse van afvalstromen neemt deel aan de tweede editie van de Amazon Sustainability Accelerator

Belgische start-up gespecialiseerd in analyse van afvalstromen neemt deel aan de tweede editie van de Amazon Sustainability Accelerator

De Amazon Sustainability Accelerator ondersteunt bedrijven die nieuwe recyclagetechnologieën ontwikkelen en producten creëren met verminderde impact op het milieu. Volgens nieuw onderzoek van Amazon ontvangen duurzame start-ups 15 procent meer investering.

04/05/2023 | Brussel

Brussel, 3 mei 2023: Investeerders belonen start-ups met sterke duurzaamheidsreferenties, dat wijst nieuw onafhankelijk onderzoek uit dat werd uitgevoerd door FTI Consulting in opdracht van Amazon. Europese durfkapitalisten en particuliere investeerders zeggen dat deze bedrijven een waarderingspremie van 15 procent kunnen bedingen, wat de kansen illustreert voor ondernemers die inzetten op duurzaamheid. Start-ups met slechte referenties qua duurzaamheid zien hun waardering zelfs tot 6 procent dalen.[1]

In de afgelopen 12 maanden heeft meer dan twee derde van de investeerders (71 procent) meer details gevraagd over de duurzaamheidsreferenties van de start-ups waarin ze investeren, waarbij persoonlijke waarden en de ESG (Environmental, Sustainability and Governance) verbintenissen van hun eigen organisatie de drijvende factoren zijn.

Meer dan de helft (52 procent) van de investeerders heeft in de afgelopen 12 maanden een investeringsmogelijkheid van start-ups afgewezen vanwege bezorgdheid omtrent de duurzaamheid ervan. Wanneer gevraagd wordt wat start-ups missen, antwoorden investeerders dat ze bezorgd zijn over de duurzaamheid  van de supply chain logistiek alsook over de afvalbeheerprocessen.

Zeven op de tien zeggen ook dat het volume van de huidige en aankomende ESG-regelgeving hen ervan weerhoudt te investeren in start-ups die zich richten op duurzaamheid. Om de volgende stap te zetten, zegt de overgrote meerderheid van de investeerders (84 procent) dat start-ups betere ondersteuning nodig hebben om milieuvriendelijke praktijken te implementeren en 81 procent zegt dat meer dan de helft van de start-ups die ze zien, niet de juiste technologie en knowhow hebben om duurzamer te werken.

Dit onderzoek komt terwijl Amazon samen met EIT Climate-KIC, een toonaangevende Europese kennis- en innovatiehub (Knowledge and Innovation Community) op het vlak van duurzaamheid, en WRAP, een toonaangevende Britse NGO voor klimaatactie, de 16 start-ups aankondigen die deelnemen aan de tweede editie van de Amazon Sustainability Accelerator, waarvoor meer dan 1.500 bedrijven zich aanmeldden.

"Het onderzoek onderstreept de duidelijke voorkeur voor bedrijven met sterke duurzaamheidsreferenties en toont aan hoe milieu-impact steeds meer investeringsbeslissingen stuurt. Investeerders zijn op zoek naar oplossingen om de huidige klimaat- en afvaluitdagingen het hoofd te bieden", aldus Eva Faict, General Manager, Amazon.com.be. "De Amazon Sustainability Accelerator is de ideale springplank voor veelbelovende start-ups en we zijn trots dat we een tweede golf van oprichters kunnen helpen om met hun bedrijven innovatieve technologieën en duurzame producten te creëren."

De twee cohorten in de Accelerator omvatten start-ups die meer duurzame consumentenproducten creëren en, voor het eerst dit jaar, start-ups die technologieën ontwikkelen om bedrijven te helpen producten effectiever en efficiënter te recycleren. De bedrijven werden geselecteerd door een panel van experten uit de wereld van durfkapitaal en duurzaamheid, en omvatten:

Recyclagetechnologieën

PolyPerception (BE) - een platform dat real-time, end-to-end afvalstroommonitoring biedt aan recyclagebedrijven

Descycle (VK) - een metaalverwerkend techbedrijf dat nieuwe en milieuvriendelijke oplossingen ontwikkelt d.m.v. revolutionaire chemie

Induo (FR) - een tech start-up in textielrecyclage die gebruikte textiel omzet in gloednieuwe kleding

Matoha (VK) - materiaalidentificatieapparaten die helpen bij efficiënte afvalscheiding

Sorted (VK) - op AI gebaseerde oplossingen om afvalverwerkingsbedrijven te helpen hun recycleerbare materialen te sorteren

TerraWaste (NL) - een chemische recyclagetechnologie die niet-recycleerbaar droog, nat en gemengd plastic afval omzet in waardevolle, koolstofnegatieve materialen

Consumentengoederen

Bo (VK) - een e-scooterbedrijf met een op duurzaamheid gebaseerde rijtechnologie voor efficiënte pendelvoertuigen

FUNQ (ES) - een op siroop gebaseerde frisdrank waarmee iedereen kraanwater in een heerlijk drankje kan veranderen, waardoor de behoefte aan watertransport wordt verminderd

Infinite Athletic (ES) - een circulair sportkledingbedrijf dat sportafval omzet in kleding voor diezelfde sport

Nimbi (VK) - een composteerbaar scheermes dat gebruikmaakt van revolutionaire biomaterialen

Milky Plant (VK) - een apparaat waarmee mensen hun eigen plantaardige melk thuis kunnen maken, waardoor de behoefte aan het verzenden van kartonnen verpakkingen wordt verminderd

Open Funk (DE) - een duurzame, krachtige en compacte keukenmixer voor glazen potten

Papair (DE) - noppenfolie van gerecycleerd papier als duurzaam alternatief voor conventioneel bubbelplastic

Seep (VK) - plasticvrije sponzen, schoonmaakdoeken en andere huishoudelijke benodigdheden

Tangle (VK) - duurzame hondenproducten zoals hals- en leibanden en speelgoed gemaakt van gerecycleerde visnetten

We Do Solar (DE) - een slimme zonne-energieset die aan balkonbalustrades kan worden bevestigd

Parshva Mehta, mede-oprichter en COO van PolyPerception: “Bij PolyPerception streven we naar een radicale verbetering in efficiëntie bij afvalscheiding en recyclage door middel van automatisering. Wat we zo bewonderen aan Amazon is dat het geavanceerde technologieën commercialiseert en zo een enorme meerwaarde biedt aan haar klanten. We willen hiervan leren en in navolging proberen de circulaire economie te revolutioneren.”

Dr. Kirsten Dunlop, CEO van EIT Climate-KIC: "Het feit dat investeerders steeds vaker beslissingen nemen op basis van impactdata is een sterk signaal naar bedrijven om een actieve rol te spelen in de maatschappelijke transformatie. Door opkomende start-ups uit te rusten met de tools om hun klimaatmitigatiepotentieel te meten en hun capaciteit om systematisch te denken te ondersteunen, kunnen we een kritische culturele verschuiving in bedrijfsmentaliteit bevorderen, terwijl we helpen bij het opbouwen van de robuuste gegevens die investeringen kunnen sturen naar transformerende en schaalbare klimaatoplossingen. Bij EIT Climate-KIC zijn we verheugd om de Amazon Sustainability Accelerator uit te breiden en meer ondernemers te ondersteunen bij het bereiken van hun grootste potentieel op het vlak van klimaatimpact."

Harriet Lamb, CEO van WRAP: "We zijn er trots op deze duurzame innovators in een vroeg stadium te ondersteunen. We hebben baanbrekende productontwikkelingen en nieuwe benaderingen van recycling-infrastructuur nodig als we ons willen afkeren van onze spilzieke wereld. WRAP is verheugd om deel uit te maken van de Accelerator, die streeft naar meer investeringen in recyclagetechnologie en producten van de toekomst om zo vooruitgang te boeken in de recyclagesector en baanbrekende oplossingen te ontdekken en ondersteunen."

De Amazon Sustainability Accelerator is een programma van 12 weken dat op maat is gemaakt om oprichters te helpen bij de uitdagingen die komen kijken bij het starten en opschalen van een duurzaam bedrijf. Het omvat virtuele en fysieke workshops geleid door experten, gespecialiseerd mentorschap, een op maat gemaakt curriculum en toegang tot een netwerk van gelijkgestemde oprichters. Amazon en EIT Climate-KIC zullen samenwerken om de Accelerator-deelnemers te begeleiden bij een Climate Impact Forecast, waarbij ze hun klimaatimpact kunnen inschatten en strategieën zullen ontwikkelen om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

Ze zullen ook financiële steun krijgen met een toelage van €12.000 (zonder aandelenoverdracht) en €22.600 aan AWS (Amazon Web Services) Activate Credits om hen te helpen bij het gebruik van cloud computing-diensten, alsook het ontmoeten van en werken met Amazon-leiders. Ook wordt er gratis kantoorruimte ter beschikking gesteld in de Amazon hoofdkantoren in Londen en Berlijn. Deelnemers aan het consumentengoederenluik krijgen tevens een jaar lang gratis toegang tot Amazon Launchpad.

Na de Accelerator krijgen alle start-ups de mogelijkheid om hun bedrijf te pitchen voor een publiek van ervaren investeerders om hen te helpen hun netwerk uit te bouwen en verdere financiering te krijgen. Vorig jaar haalden de start-ups van de Accelerator meer dan €5,1 miljoen op en verhoogden hun verkoop gemiddeld met meer dan 250 procent na hun deelname aan de Accelerator.

Over Amazon

Amazon wordt geleid door vier principes: klantobsessie in plaats van concurrentiegerichtheid, passie voor innovatie, toewijding aan operationele uitmuntendheid en langetermijndenken. Amazon streeft ernaar om 's werelds meest klantgerichte bedrijf, de beste werkgever - en de veiligste werkplek ter wereld te zijn. Klantrecensies, 1-Click-winkelen, gepersonaliseerde aanbevelingen, Prime, Fulfilment by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, Career Choice, Fire-tablets, Fire TV, Amazon Echo, Alexa, Just Walk Out-technologie, Amazon Studios en The Climate Pledge zijn enkele van de dingen die door Amazon zijn ontwikkeld. Voor meer informatie kunt u terecht op de Amazon Newsroom België.

Over de Amazon Sustainability Accelerator

Amazon, EIT Climate-KIC en WRAP hebben een team van start-up- en duurzaamheidsexperten samengebracht om te zetelen in het selectiecomité, waaronder: Kirsty Macdonald (JamJar Investments, Investment Principal), Bettina Gilbert (Head of Technical Support and Financial Mechanisms WRAP), Ben Honan (Investment Manager Climate-KIC), Phoebe Wang (Investment Partner Climate Pledge Fund) en Rich Loretto (Director Circular Economy Amazon). Het comité zal dienen als mentor gedurende de Accelerator. Volledige details van de Amazon Sustainability Accelerator vind je via deze link.

Over EIT Climate-KIC

EIT Climate-KIC is het klimaatinnovatie-initiatief van de EU dat werkt aan het versnellen van de overgang naar een veerkrachtige wereld zonder koolstof door systeemtransformatie mogelijk te maken. Met hoofdkantoor in Amsterdam, opereert het vanuit 13 hubs in Europa en is actief in 39 landen. EIT Climate-KIC is opgericht in 2010 en wordt voornamelijk gefinancierd door het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT), een orgaan van de Europese Unie.


[1] FTI Consulting, een wereldwijd advies- en onderzoeksbureau voor bedrijven, heeft tussen 5 en 10 april 2023 een enquête uitgevoerd onder n=509 respondenten die investeren in startups als professionele investeerder of ten persoonlijken titel. Er waren meer dan 100 respondenten in elk van de volgende landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Private investeerders beschikten gemiddeld over €6,2 miljoen aan investeerbaar vermogen en professionele investeerders hadden gemiddeld €2 miljard aan beheerd vermogen.