Persberichten

Amazon lanceert Amazon Future Engineer in België, een programma van gratis activiteiten om carrières van de toekomst te promoten bij jongeren.

Amazon lanceert Amazon Future Engineer in België, een programma van gratis activiteiten om carrières van de toekomst te promoten bij jongeren.

Amazon lanceert een programma om jongeren tussen 6 en 25 jaar bewust te maken van de digitale mogelijkheden en hen te helpen een carrière op te bouwen in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM).

27/11/2023 | Brussel

Het programma heet Amazon Future Engineer en is ontworpen in samenwerking met onderwijsdeskundigen. Het biedt gratis online activiteiten die jonge Belgen individueel of in de klas kunnen gebruiken. Amazon begrijpt en benut de transformerende kracht van onderwijs, omdat het gelooft dat het de mogelijkheid heeft om creativiteit te inspireren en menselijk potentieel te ontketenen. Amazon Future Engineer, dat tot doel heeft de toegang tot STEM-onderwijs voor studenten uit ondervertegenwoordigde gemeenschappen te vergroten, bestaat al in andere landen en heeft wereldwijd 3,2 miljoen studenten bereikt sinds de lancering in november 2018.

Wat technologie in het bijzonder betreft, tonen recente studies[1] aan dat het vacaturepercentage in de Belgische IT-sector sinds 2019 is verdubbeld tot 9%, het hoogste percentage in Europa. Dit is te wijten aan de sterke toename van IT-vaardigheden, terwijl het aantal mensen met de juiste vaardigheden en kwalificaties te laag blijft. In deze sector is er ook een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

"Om het tekort aan talent op dit gebied aan te pakken, is IT een verplicht vak geworden in het schoolcurriculum en heeft de overheid geïnvesteerd in apparatuur voor scholen. Het grootste probleem blijft echter het opleiden van leerkrachten en studenten in IT-vaardigheden," zegt Eva Faict, Country Manager, Amazon.com.be. "Met Amazon Future Engineer willen we onze bijdrage leveren door de volgende generatie te empoweren, de leemtes op te vullen en kansen te creëren in digitale technologie, hier in België."

Het eerste deel van het Amazon Future Engineer programma is gestructureerd rond het ontdekken van carrières van de toekomst en het leren van informaticaonderwijs. In België starten we het programma met twee 100% digitale bronnen, gratis en toegankelijk voor iedereen en een virtuele rondleiding door een Amazon robotdistributiecentrum.

 

Leer coderen met Citizen Code Python, dankzij modules en gamification

Citizen Code Python is een online educatief spel, open voor iedereen en gratis, voornamelijk ontworpen om jongeren van 9 tot 17 jaar te trainen in computerwetenschap, met Open Badges (gecertificeerd door Amazon Future Engineer) om de verworven vaardigheden te certificeren.

Dit educatieve avontuur, gemaakt met de hulp van TRALALERE en France IOI, is nu beschikbaar in 3 seizoenen, een "klas"-modus, een Junior-modus en meer.

Citizen Code Python heeft de vorm van een 100% gratis spel: om hun stad te ontwikkelen moeten spelers de elementen ervan coderen in Python. Voor beginners die het moeilijk vinden om meteen te beginnen met programmeren in Python, biedt het programma de optie om te coderen met blokken (Blockly), een alternatief dat hen helpt een algoritmische logica te verwerven. Het programma is opgezet als een serie verdeeld in seizoenen die van tijd tot tijd worden gepubliceerd. Het eerste seizoen bestaat uit zes afleveringen. Om verder te komen in het avontuur moeten leerlingen het doel van de eerste aflevering bereiken voordat ze naar de volgende gaan. Bij elke mijlpaal kunnen spelers het uiterlijk van hun avatar veranderen met nieuwe personalisatie-elementen en hun stad laten groeien. Aan het einde van het seizoen ontvangen ze twee Open Badges voor de vaardigheden die ze hebben verworven: een voor Python en een voor Blockly.

Dit educatieve, leuke en interactieve avontuur heeft ook een klasmodus waarmee leerkrachten de voortgang van het spel optimaal kunnen benutten. Dankzij de ingebouwde klasmodus van Citizen Code Python kunnen leerkrachten snel en eenvoudig accounts aanmaken voor hun leerlingen door simpelweg een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen. Een leerling die al een account heeft, kan ook lid worden van een klas met behulp van een code die de site aan de leraar verstrekt. Leerkrachten kunnen dan coderingsoefeningen toewijzen aan leerlingen, hun vooruitgang en werk volgen en hen door het leerproces begeleiden met behulp van nieuw lesmateriaal.

 

Ontdek de banen van de toekomst met een virtuele rondleiding door een gerobotiseerd distributiecentrum van Amazon

De virtuele rondleiding door het gerobotiseerde distributiecentrum, die parallel werd gelanceerd door Amazon Future Engineer, maakt ook deel uit van Amazons engagement om meer en meer jongeren bewust te maken van digitale mogelijkheden, door middel van content die vanop afstand toegankelijk is. "We willen dat elke jongere in België kan profiteren van onze inhoud, ongeacht zijn financiële of geografische situatie. Net als Citizen Code Python is de virtuele tour ontworpen met dit in gedachten, om een oplossing te bieden die toegankelijk is voor iedereen, op elk moment en volledig gratis," benadrukt Eva Faict, Country Manager, Amazon.com.be.

De virtuele rondleiding, gefilmd in het gerobotiseerde distributiecentrum van Amazon, duurt 50 minuten en laat alle logistieke stappen zien die komen kijken bij het voorbereiden van een bestelling: van aankoop tot levering aan de klant. De rondleiding wordt onderbroken door interactieve vragen om de kennis van de deelnemers te testen. Het geeft ze ook inzicht in IT- en bèta/technische beroepen, met getuigenissen van Amazon-medewerkers die in de magazijnen werken.

Naast het verbeteren van het begrip van de technologieën die gebruikt worden in de logistiek, is deze Amazon Future Engineer module, zoals alle inhoud van het programma, gemaakt om nieuwe perspectieven te openen voor jongeren door hen de diversiteit van de banen van de toekomst te laten zien.

Het bezoek is voor iedereen toegankelijk, zonder voorafgaande registratie, en wordt aanbevolen voor middelbare scholieren. Het is toegankelijk via de Amazon Future Engineer programmawebsite en wordt gehost door Kahoot!, het onafhankelijke platform voor spelend leren dat wordt gebruikt als onderwijstechnologie.

Net als Citizen Code Python kan de rondleiding door het distributiecentrum individueel of als onderdeel van een klas worden gevolgd. Om docenten te helpen het meeste uit deze nieuwe module te halen, heeft Amazon Future Engineer een docentenhandleiding gemaakt met nuttige informatie voor het leiden van een klas tijdens deze rondleiding.

Voor meer informatie: https://www.amazonfutureengineer.be/fr/

 


[1] 2022 report - Untapping the true potential of Belgian workforce diversity, BCG & Google

 

Over Amazon
Amazon laat zich leiden door vier principes: klantgerichtheid in plaats van concurrentiefocus, passie voor uitvinden, toewijding aan operationele uitmuntendheid en langetermijndenken. Amazon streeft ernaar het meest klantgerichte bedrijf, de beste werkgever en de veiligste plek om te werken ter wereld te zijn. Klantbeoordelingen, winkelen met 1 klik, gepersonaliseerde aanbevelingen, Prime, Shipped by Amazon, AWS, Kindle Direct Publishing, Kindle, Career Choice, Fire-tablets, Fire TV, Amazon Echo, Alexa, Just Walk Out-technologie, Amazon Studios en The Climate Pledge zijn slechts enkele van Amazons innovaties. Ga voor meer informatie naar www.aboutamazon.eu en volg @AmazonNewsEU.

Over TRALALERE
TRALALERE, een bedrijf uit de sociale economie, werd in 2000 opgericht door pioniers in educatieve multimedia en experts in educatieve technologie, als maker van digitale leermiddelen (of EdTech). TRALALERE ontwerpt en implementeert digitale hulpmiddelen voor kinderen, jongeren en hun belanghebbenden in het onderwijs.

Over Frankrijk IOI
Frankrijk IOI is een voorstander van educatieve middelen voor leraren over digitale onderwerpen, en het was precies deze expertise die het Citizen Code Python-project nodig had om inhoud te ontwikkelen die in lijn is met het nationale onderwijscurriculum en om een relevante educatieve progressie op te zetten.