Persberichten

Amazon decarboniseert zijn logistieke keten en transport door in de Brusselse Vijfhoek bakfietsen in te zetten voor de leveringen op de laatste kilometers

Amazon decarboniseert zijn logistieke keten en transport door in de Brusselse Vijfhoek bakfietsen in te zetten voor de leveringen op de laatste kilometers

Het initiatief is een belangrijke stap voor het bedrijf met als doel om koolstofneutraal te worden tegen 2040, en dit tien jaar eerder dan het streefdoel dat vooropgesteld wordt in het Akkoord van Parijs

13/12/2022 | Brussel

Brussel, 13 december 2022 – Amazon heeft vandaag bekendgemaakt dat het haar klanten in de Brusselse Vijfhoek voortaan met bakfietsen zal beleveren. Het gebruikt elektrische bakfietsen om de uitstoot van uitlaatgassen van het vervoer vanuit de depots tot bij de klanten te elimineren en zo de leveringen op de laatste kilometers te decarboniseren.

Amazon is voor de levering met elektrische fietsen op zoek gegaan naar nieuwe depots, zo dicht mogelijk bij het stadscentrum. De vrachtwagens leveren de op voorhand gesorteerde pakketjes per route van het leveringsstation tot in de hub voor de levering op de laatste kilometers in het stadscentrum. In Brussel werkt Amazon samen met zijn partner Cogepart Belgium, een onderdeel van het Franse Cogepart. De microhub is in Schaarbeek gevestigd, dicht bij de Brusselse Vijfhoek.

“Cogepart streeft naar de decarbonisering van zijn vloot en heeft in de afgelopen maanden in Frankrijk met Amazon samengewerkt voor de transitie van zijn vloot naar elektrische voertuigen. Toen Amazon de introductie van micromobiliteit in Brussel ter sprake bracht, was dat voor Cogepart een fantastische opportuniteit voor zijn expansie in België! Wij hebben een depot met een uitstekende locatie gevonden, dicht bij de Brusselse Vijfhoek, vanwaar een vloot van 15 bakfietsen heel efficiënt in enkele minuten het hart van Brussel kan bereiken en de klanten overal probleemloos kan beleveren, ongehinderd door verkeersdrukte of voetgangerszones”, zegt Mike Grenier, Country Manager Belgium voor Cogepart.

De decarbonisering van de servicepartners voor de laatste kilometers is een kritieke stap voor de realisatie van Amazons engagement om koolstofneutraal te zijn tegen 2040, en dit 10 jaar eerder dan vooropgesteld in het Akkoord van Parijs. Die verbintenis is de centrale doelstelling van de ‘Climate Pledge’, waarvan Amazon in 2019 een van de initiatiefnemers was.

“Amazon wil het verschil maken om het milieu te beschermen, omdat iedereen erbij wint. Het is goed voor ons bedrijf, voor de planeet en voor onze klanten. Wij zijn buitengewoon blij dat wij onze Belgische klanten in de Brusselse Vijfhoek kunnen bedienen met een meer ecologische manier van leveren op de laatste kilometers. Het is een belangrijke stap naar ons doel om overal in België koolstofneutraal te kunnen leveren. De fietslogistiek helpt bovendien om de files te verminderen en past in een fundamentele trend: meer en meer steden bannen gemotoriseerde voertuigen uit hun centrum”, verklaart Eva Faict, Country Manager, Amazon.com.be.

Overal in Europa werkt Amazon doorlopend met zijn leveringspartners samen om hun vloot van bestelwagens te vernieuwen. Amazon heeft onlangs plannen bekendgemaakt om in de volgende vijf jaar meer dan 1 miljard euro te investeren in de verdere elektrificatie en decarbonisering van zijn Europese transportnetwerk, om de klanten op een duurzamere manier hun pakketten te bezorgen. De investering moet bovendien de innovatie in de sector stimuleren en aanzetten tot de uitbreiding van de publieke oplaadinfrastructuur. Dat zal de ruimere transportsector helpen om zijn emissies sneller te verlagen. De partners van Amazon gebruiken nu al meer dan 3.000 elektrische bestelwagens om pakketten aan de klanten te bezorgen, en Amazon verwacht dat dit aantal tegen 2025 tot meer dan 10.000 zal oplopen. ​

Sinds Amazon in 2019 de Climate Pledge lanceerde, doet het bedrijf grote investeringen in hernieuwbare energie. Amazon is wereldwijd de grootste zakelijke aankoper van hernieuwbare energie, goed voor 15,7 GW schone energiecapaciteit wereldwijd. Amazon heeft nu in Europa meer dan 100 projecten voor hernieuwbare energie, met een capaciteit van meer dan 4.200 MW. Wanneer deze projecten volledig operationeel zijn, zullen ze naar verwachting voldoende energie produceren om jaarlijks het equivalent van 3,2 miljoen Europese huishoudens van stroom te voorzien.

Terwijl Amazon de leveringen op de laatste kilometers met elektrische voertuigen opdrijft, blijkt uit een recent rapport* dat onlineshopping 50% minder broeikasgasemissies veroorzaakt dan fysieke winkels en het verkeer met een factor van meer dan vier vermindert, omdat minder consumenten met hun auto naar winkels rijden.

(*Oliver Wyman, “Is E-Commerce Good for Europe”, april 2021).